Blog > Komentarze do wpisu

GULASZ WIEPRZOWY

Dobry pomysł na obiad do makaronu, ryżu, ziemniaków oraz sałaty

Porcja dla 4 osób

750 gulaszu wieprzowego (mięsa wieprzowego na gulasz)

4 łyżki stołowe oleju lub 3 g masła topionego

3 łyżki stołowe sosu sojowego

250 ml wywaru mięsnego

1 kubek kwaśnej śmietany

1 mała łyżeczka zagęszczacza do sosów

sól, pieprz, papryka słodka, cukier

WYKONANIE

Kostki mięsa wieprzowego dobrze podsmażyć na tłuszczu. Obrać cebulę i pokroić w ćwiartki, dodać do mięsa i lekko podsmażyć, aż się zarumieni. Przyprawić sola, pieprzem, słodka papryką i sosem sojowym. Zalać wywarem, po czym dusić przez około 60 min. na średnim ogniu. Dodać kwaśną śmietanę i połączyć gulasz zagęszczaczem, względnie doprawić.

Jako przystawki nadają sie wszelki rodzaje makaronu i ryżu, ziemniaku oraz pikantna, mieszana sałata. 

 

 

sobota, 15 czerwca 2013, wela2