Blog > Komentarze do wpisu

MAKARON W SOSIE GRZYBOWO-JARZYNOWYM

Niedrogi i smaczny makaron w sosie grzybowo-jarzynowym. Pieczarki, szczypiorek i zielona cebulka nadają tej prostej, "na szybko" przygotowanej potrawie oryginalny smak.

PRZEPIS
dla 4 osób

  • 500 g makaronu wstążki
  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 cebulek
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 4 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • ew. 4 łyżki startego sera żółtego (goudy)
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (10-12 minut). Obrać ząbki czosnku i bardzo drobno posiekać lub zagnieść. Wyszorować pod bieżącą wodą wodą pieczarki. Cebule umyć, osączyć i pokroić w małe krążki. Posiekać drobno szczypior. Rozgrzać olej na patelni. Następnie wrzucić na patelnie czosnek, pokrojone pieczarki i cebulę. Dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać szczypiorek. Wszystko jeszcze chwilę dusić, a następnie doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron odsączyć na sitku, polać zimna wodą. Tak przygotowany makaron ułożyć na dużym płaskim talerzu. W środku zrobić zagłębienie i włożyć do niego warzywa. Ewentualnie posypać startym serem.

Czas przygotowania: ok.25 minut. 1 porcja zawiera 620 kalorii.

Przepis z czasopisma dla kobiet z lat 90
piątek, 31 maja 2013, wela2

Polecane wpisy