Blog > Komentarze do wpisu

PSTRĄG PIECZONY W PERGAMINIE

Pyszna ryba, krótko się robi i wspaniale smakuje.

4 pstrągi

tłuszcz

20 dag pieczarek

2 żółtka

10 ml koniaku

natka pietruszki

sól, pieprz

sok cytrynowy

WYKONANIE

Pstrągi oczyścić, skropić sokiem cytrynowym, posypać pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godzimy. Pieczarki, oczyścić, opłukać, pokrajać, usmażyć i ostudzić, wymieszać z posiekaną zieloną pietruszką, żółtkiem, przyprawami i koniakiem. Następnie obłożyć pstrąga zawinąć w natłuszczony pergamin lub folię aluminiową (końce opakowania zawiązać nitką) i upiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu zdjąć pergamin (folię), ryby ułożyć na półmisku, obłożyć kilkoma usmażonymi całymi pieczarkami, jeśli kto ma - cząstkami cytryny i natką pietruszki.

Przepis z czasopisma ''Panorama'' z  lat 80
piątek, 31 sierpnia 2012, wela2

Polecane wpisy