Blog > Komentarze do wpisu

JAJKA W SOSIE ZIOŁOWYM

Jajka na twardo z chrzanem, w majonezie, w sosie tatarskim, z sałatką jarzynową często goszczą na naszych stołach. Dziś inny wariant. Mogą one stanowić samodzielne danie lub przystawkę przed głównym posiłkiem. Są smaczne, orginalniejsze od tradycyjnych jajek na twardo.

Czas przygotowania: 25 minut, 1 porcja=440 kalorii

Składniki na 4 porcje:

1 średniej wielkości cebula

30 g masła lub margaryny

30 dag mąki

1 kubek (200g) śmietanki

1/2 l rosołu z kostki

8 jajek

5 łodyżek ogórecznika

1 pęczek estragonu

1 łyżka kaparów

sól,pieprz do smaku

1-2 łyżek średnio ostrej musztardy

Sposób przyrządzania:

1. Obrać i drobno pokroić cebulę. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, dusić w nim cebulę aż stanie się szklista. Dodać mąkę i dusić razem aż cebula przybierze złotożółty kolor. Wlać śmietanę i rosół. Gotować przez 10 minut na średnim ogniu, przez cały czas mieszajac.

2. Wrzucić jajka do gotującej sie wody i gotować przez 7 minut na półtwardo. Po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać.

3. U myć ogórecznik, oskubać listki i pokroić na cienkie paseczki, zostawiając parę do przybrania. Umyć estragon, oskubać listki. Wrzucić listki i kapary do sosu. Dodać sól, pieprz, musztardę do smaku.

4. Ułożyć połówki jajek na talerzach, polać sosem,przybrać listkami ogórecznika.

Dla doświadczonej gospodyni domowej zawsze tu pozostanie duże pole do wykazania własnej inwencji. Już niewielka zamiana użytych ziół sprawi, że sos będzie nadal ziołowy,lecz w smaku całkiem inny. Gdy doda się np. zamiast estragonu - majeranku, zmiana smaku będzie uderzająca. Eksperymentować trzeba jednak ostrożnie, bo biesiadnicy mogą uznać ,, nowo odkryty'' sos za całkowicie niejadalne.

Przepis pochodzi z czasopisma ,, Tina'' z lat 90

 

piątek, 29 czerwca 2012, wela2

Polecane wpisy