Blog > Komentarze do wpisu

FLAKI PO WĘGIERSKU

Flaki po węgiersku z papryką czerwoną.

1 kg flaków dobrze oczyścić, zalać dużą ilością osolonej wody i gotować 30 min. Ostudzić w zimnej wodzie, wyjąć, pokrajać w paski długości 5-6 cm. W rondelku rozgrzać 3 łyżki smalcu (lub oleju), dużą cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na złoty kolor. Dodać pokrajane w paseczki flaki, pozbawione skórki i obrane z gniazd nasiennych 4 strąki czerwonej papryki, łyżki koncentratu pomidorowego, 2 roztarte z solą ząbki czosnku, pół łyżeczki kminku, podlać 2 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, zdjąć z ognia. Pokrojone flaki wyłożyć do dużego garnka, dodać paprykę z cebulą, zalać wodą (aby przykryła flaki) i gotować do miękkości na bardzo małym ogniu i pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły. W razie potrzeby podlać wodą. Przyprawić solą i papryką. Podawać z białą bułką.

Przepis z prasy z lat 90 
poniedziałek, 14 maja 2012, wela2