Blog > Komentarze do wpisu

KACZKA Z JABŁKAMI

Bardzo aromatyczna i krucha kaczka.

1 KACZKA

50-75 DAG KWAŚNYCH JABŁEK

1 ŁYŻECZKA MAJERANKU

1/2 ŁYŻECZKI SMALCU LUB MASŁA

1 KG OBRANYCH ZIEMNIAKÓW

SÓL

WYKONANIE

Kaczkę umyć, osączyć i natrzeć wewnątrz majerankiem. Umyte jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Jamę brzuszną kurczaka napełnić jabłkami, spinając specjalnymi szpilkami. Posmarować tuszkę masłem, oprószyć solą, ułożyć w brytfance i obłożyć obranymi ziemniakami (oprószyć je solą). Wstawić do nagrzanego piekarnika, a gdy się zarumieni, skropić wodą i i dopiec, tak by ziemniaki i mięso nabrały złotego koloru. Upieczoną przekroić i ułożyć na półmisku, formując kształt tuszki, obłożyć upieczonymi ziemniakami i wyjętą z jamy brzusznej masą jabłeczną. Ozdobić zieloną pietruszką i czerwoną papryką. Podawać z dodatkiem musu z jabłek czy śliwek lub kompotu. W ten sam sposób można przygotować gęś.

Przepis ze starej kartki z kalendarza z 1990 roku

 

niedziela, 22 stycznia 2012, wela2